Willem van Lynden

Willem van Lynden (1985) is penningmeester van Stichting Stop Online Shaming. Tevens is hij oprichter van MediaMaze, dat personen en organisaties adviseert over hun online reputatie, bijstaat middels online PR en ondersteunt in juridische trajecten, veelal op basis van het vergeetrecht.

Van Lynden is sinds de oprichting van Stop Online Shaming in oktober 2019 lid van het eerste bestuur. Zijn betrokkenheid bij de stichting komt voort uit zijn werkzaamheden bij MediaMaze, waar hij dagelijks de enorme impact die de verschillende vormen van online shaming op slachtoffers en hun omgeving hebben in de praktijk ziet.

MediaMaze

In 2012 begon Willem van Lynden met MediaMaze, nadat hij een jaar eerder aan de Erasmus Universiteit Rotterdam zijn masteropleiding International Economics had afgerond. Sindsdien adviseert Van Lynden zijn klanten bij het opstellen of verbeteren van hun communicatiestrategie en helpt hij hun online reputatie te beschermen.

MediaMaze is gespecialiseerd in zoekmachine reputatiemanagement, een vorm van online reputatiemanagement. Van Lynden heeft zich bovendien toegelegd op het recht om vergeten te worden, dat in 2014 door het Europees Hof van Justitie werd bekrachtigd.

Vergeetrecht

Op basis van dit recht om vergeten te worden, ook wel het vergeetrecht genoemd, heeft hij reeds honderden verzoeken ingediend bij Google om bij een zoekopdracht naar een persoonsnaam niet langer informatie weer te geven die niet of niet meer relevant, onjuist of bovenmatig is.

Daarbij heeft Willem van Lynden een grote verscheidenheid aan klanten bijgestaan, van topbestuurders tot slachtoffers van wraakporno en van grote multinationals en (semi)publieke instellingen tot zelfstandig ondernemers. Van Lynden weet daarbij als geen ander of een zaak kans van slagen heeft en hoe die kans te optimaliseren is, waardoor hij maximale resultaten behaalt.